Triphones

Triphone, VCV.
(Vowel - Consonant - Vowel; Klinker - Medeklinker -Klinker)

Het werkt zo ongeveer het zelfde als diphones. Maar je hebt verschillende reclists for VCV. Die van Teto is letterlijk "VCV", klinker+medeklinker+klinker. Maar die van Ritsu zit weer helemaal anders in elkaar en is gewoon letterlijk "CVCV", medeklinker+klinker+medeklinker+klinker enz.

Een VCV-UST zou er bijvoorbeeld er zo uit kunnen zien:

Terwijl een CV-UST er gewoonlijk zo eruit ziet:

Wat is nou het verschil?
In VCV wordt veel overlapping gebruikt. Daardoor wordt er in de lyrics een klanker voor een hiragana teken gezet. Natuurlijk kan je dat niet in de 'Lyric' invullen. Maar het moet allemaal gebeurd worden in UTAU. Je kan van een CV-UST ook een VCV-UST maken. Hoe?.


Nu als je UTAU opent, kan je een hele UST veranderen in VCV door gewoon hier naartoe te gaan:

Valt er verschil te horen tussen CV en VCV?
Ja, zeker wel. En dat kan je hier horen:

Diphone (CV) Triphone (VCV)

CV betekend "Consonant + Vowel", of te wel "Medeklinker + Klinker". VCV daar in tegen betekend "Vowel + Consonant + Vowel". CV neem je anders op dan hoe je VCV opneemt.

Triphones Opnemen/Oto.ini

In oremo kan je ook gewoon Triphones opnemen. Als je de romaji-reclist hebt gedownload op de oremo-pagina, dan kan je beginnen aan opnemen. Deze reclist is de reclist van Namine Ritsu, een Vippaloid. Hij heeft een perfecte voice bank, en perfecte oto.ini. Dus is het handig om ook een beetje het zelfde als hem te nemen.

De oto.ini van een VCV-bank bestaat meestal uit deze codes:

0,450,-600,300,100

Deze kan je vinden in de .ini-tekst-bestand. Natuurlijk als je nog niet hebt geresampled en ge-oto.ini'd, dan staat het nog ,,,,,. Als je Words hebt op OpenOffice, dan kan je makkelijk jouw oto.ini veranderen door te zoeken naar ,,,,, en te vervangen met 0,450,-600,300,100.

O.K. Laten we VCV opnemen.

In de reclist kan je zien dat het heel veel dingen achter elkaar is. Zeg ze ook goed achter elkaar. Hier is een crappy voorbeeld van mijn UTAU's VCV opname:

In deze opname kan je nu 7 dingen er uit halen:

- ba
a ba
a bi
i ba
a bu
u be
e ba

Als je in UTAU dan eerst - ba invult, en daarna nog een vakje daarnaast met a bu, dan zegt jouw UTAU 'babu'. Als je alles selecteert en deze knop gebruikt , dan zal alles mooi vloeiend overlappen, zonder een rare tik er in te hebben.

Hoe ziet de oto.ini eruit bij een VCV-bank?

Het begin code die hiervoor gebruikt is - si,351,450,-600,300,100.

Alias: Lyric-naam
Offset: Het begin lichtblauwe vlak. Hoever het gesleept is.
Consonant: Het roze vlak. Hoever het gesleept is.
Cutoff: Het vlak dat alleen wordt bespeelt in UTAU. Als er een - voor het getal staat, dan zal het vlak zo groot blijven. Als de - weg is, dan zal het blijven staan op de zelfde plek.
Preutter.: De rode lijn dat moet beginnen bij de klinker.
Overlap: De groene lijn dat het laat overlappen.

Als je gaat opnemen moet je ook opletten op de lengte van je opname. Als je alles te snel zegt, dan moet je ook je oto.ini veranderen, jouw UTAU zou uiteindelijk ook robot-achtiger klinken.

Als je een paar keer een VCV-bank hebt bekeken van iemand anders, zal je vanzelf het ook snappen. Begin alleen aan triphones als je denkt dat je er klaar voor bent. Het is ook wel handig om aan anderen te vragen die er ook gebruik van maken. Maar toch is het leuker om zelf eens te kijken hoe het in elkaar zit, en het helemaal zelf te doen.

Is het de eerste keer dat je aan UTAU werkt? En je wilt gelijk beginnen aan triphones? Dan moet je eerst weten hoe diphones werken, dan pas kan je over gaan naar triphones. Je hoeft niet altijd gelijk jouw UTAU af te hebben! Je moet er wel tijd voor gebruiken en je best doen!