Resample

Om naar je oto.ini te gaan moet je eerst UTAU openen. Nadat je UTAU hebt geopend ga je naar Tools > Voice Bank Settings... Ctrl+G. Dit zal dan openen:

Wat je als eerst gaat doen is natuurlijk het resamplen van al jouw .wav-bestanden en een .frq aan te gaan maken. Je kan alles selecteren door met je rechtermuis-knop op een naam te klikken:

Nadat je dat hebt gedaan kan je met Ctrl+A alles selecteren.

Nu is het tijd om te resamplen door op Initialize freq. map te klikken. Nu ligt het er aan hoelang jouw .wav-bestanden zijn. Als ze erg lang zijn opgenomen, dan is het resamplen ongeveer klaar na 2 uurtjes. Als je kort hebt opgenomen, dan is het klaar na 1 uur. Triphonic voicebanks zijn klaar met resamplen na 3 uurtjes.

Als alles klaar is met resamplen, kan je beginnen aan de oto.ini.

Oto.ini-bestand

Een 'oto.ini' is zoals je al ziet, een .ini-bestand. Het is dus een tekst-bestand. Het bestaat meestal uit getallen en letters. De .wav-bestanden zijn er in opgenoemd, en de naam van het bestand waarmee je dus de lyric kan maken. Bij gewoonlijke voicebanks ziet een oto.ini er zo uit:

Natuurlijk hoeft niet elke oto.ini er zo uit te zien. Een triphonic oto.ini ziet er dus weer zo uit;

Nu denk je "Geezus, wat is dat veel.". Dat is het ook, maar als je er vaker mee omgaat, begrijp je waarom je het moet maken. Als je geen oto.ini bewerkt, dan zal jouw UTAU heel vaak slissen. Hij/zij zal alles voor de klinker te lang zeggen, terwijl het de bedoeling is, dat jouw UTAU de klinker verlengt.

Zonder oto.ini Met oto.ini
Hier heb ik een voorbeeld van de 'tsu'. Bekijk het goed:

Dit is het begin van een oto.ini. Zo ziet jouw .wav-bestand eruit, als je hebt geresampled.
Het donkerblauwe gedeelte is dus je opname. Zoals je ziet, ziet de 'ts' er heel anders uit dan de klanker 'u'. Bij de 'ts' komt er geen oranje lijn in voor, sinds het ook niet herkend wordt door UTAU. Dus daarom is het de bedoeling, dat je de 'ts' een roze vlak geeft.

Met het roze vlak versnelt UTAU je opname. Hij versnelt ALLEEN het roze vlak, en verder niet. Het witte vlak wordt dus verlengt of verkort in UTAU. Daarom is het handig om naar de oranje lijn te gaan kijken.

De oranje lijn geeft je wave aan. Hoe je het hebt opgenomen. Als je bijvoorbeeld vragend de 'tsu' hebt opgenomen, dan zal de oranje lijn stijgen. Als je aan het eind je stem verlaagt, zal de oranje lijn dalen.

Als je een lichtblauwe vlak hebt, dan wordt dat uit UTAU geknipt. UTAU zal er geen gebruik van maken als je jouw UTAU een lied laat zingen.

Als je op de 'P' dubbel klikt, dan zal je jouw .wav kunnen beluisteren, maar natuurlijk alleen het stukje dat geen blauwe vlak over zich heen heeft.

Voorbeelden

Medeklinker/Klinker Voorbeeld

a

b

ch

d

f

g

h

j

k

m

n

p

r

s

sh

t

ts

w

y

z