Voice bank

Wij UTAU gebruikers gebruiken heel vaak het woord voice bank (VB). Een UTAU Newcomer heeft meestal een Act 1.0 als voice bank. Als deze UTAU weer een nieuwe Act krijgt, zal de Act naam ook veranderen: Act 2.0. Het ligt er natuurlijk aan of het beter klinkt dan de vorige. Een Act 1.0 is meestal een noob-act. Het is gemaakt door iemand die weinig weet van UTAU, of het is gewoon een nieuwe UTAU met zijn/haar eerste voice bank.

Een voice bank is meer de samples die je hebt opgenomen. Een voice bank kan je ook delen met anderen door er een zip-bestand ervan te maken, en het te publiceren op internet.
Meest gebruikte upload websites zijn 4shared en MediaFire.

Natuurlijk kan je ook op je eigen domein een download plaatsen. Het maakt niet uit waar, tenminste een goed en vertrouwde website.

Zo zou jouw voice bank eruit moeten zien:

Bestand Waar het voor dient
.wav-bestand, dit is één van jouw .wav-bestanden. Als dit niet in de voice bank voorkomt, dan kan UTAU geen spraak-opnames vinden, en zal jouw UTAU niet kunnen zingen. Een .wav-bestand is best wel een groot bestand, waardoor het downloaden van een voice bank soms erg lang zal duren. Dus sla muziek-bestanden altijd op als een .mp3-bestand. Spraak-opnames wordt meestal opgeslagen als een .wav-bestand.
.frq-bestand, dit bestand is een frequentie-bestand. Nadat je jouw spraak-opnames had geresampled in UTAU, maakt het een .frq-bestand aan. Dit bestand bewaart alle dingen die je hebt bewerkt in de oto.ini. Als je een .wav-bestand bewerkt, dan zal het raar klinken in UTAU, sinds je het niet hebt over-geresampled. Als je een .wav opnieuw maakt, verwijder dan de .frq en resample het opnieuw.
readme.txt-bestand, dit is een tekst-bestand. Hierin staat de informatie over jouw UTAU. Je kan er bijvoorbeeld in vertellen waarom jouw UTAU die naam heeft, etc. Je kan er GEEN plaatjes in plaatsen. En HTML kan ook niet. Het is gewoon één en al tekst. Als je nog geen $read hebt in jouw voice bank, dan zal er een nieuw venster in UTAU verschijen als je jouw UTAU kiest. En daar komt dit bestand in voor. De informatie over jouw UTAU, helemaal klaar staan.
$read, dit wordt aangemaakt als de readme-bestand is laten zien in UTAU. Dan zal het zichzelf uitschakelen, en krijg je geen informatie over jouw UTAU meer in beeld. Je kan nog steeds de informatie opzoeken door op jouw UTAU te klikken in het programma UTAU, zelf.
Een afbeelding van jouw UTAU is ook wel handig. Natuurlijk moet het een afbeelding zijn die je zelf hebt gemaakt. Het maakt niet uit hoe je het opslaat: .jpg, .png, .gif, etc. In ieder geval een afbeelding-bestand. De grootte die getoond wordt in UTAU is 100x100px. Dus sla jouw afbeelding ook op met deze afmetingen.
In de character.txt-bestand staat er in het kort wat over jouw UTAU. Het meest gebruikte is deze code:
name=UTAUNAAM
image=PLAATJE.jpg
author=EIGENAAR
sample=SPRAAKVOORBEELD.wav
web=MIJNWEBPAGINA.nl
Als je op oto.ini klikt op de navigatie, dan leg ik jou uit wat oto.ini is en waar voor het bedoeld is!

Dit opent in UTAU als je readme.txt, character.txt en jouw afbeelding in de voice bank hebt geplaatst.

voices: jouw spraak-opnames
size: grootte van al jouw spraak-opnames bij elkaar
uses: hoeveel procent er geresampled is.
freq avg: hoeveel Hz jouw spraak-opnames bij elkaar zijn en op welke toonhoogte het ongeveer is. Bijvoorbeeld (C3).