UST-bestand

Een .ust-bestand is een bestand dat alleen geopend kan worden in UTAU. Een UST is net als een .mid-bestand en een .vsq-bestand. Een VSQ is bijna het zelfde als UTAU, maar dan alleen voor VOCALOID bedoelt. Je kan een VSQ WEL importeren in UTAU, maar het zal soms wat crappy klinken waardoor je dus veel moet bewerken.

Nou, op deze pagina ga ik eens even uitleggen wat een UST precies is.

Het is dus net als een MIDI wat ik had verteld. De toonhoogtes worden aangegeven op de piano, en daardoor kan jouw UTAU het zingen. De lyrics zit er al in als je gewoon een UST download. Mensen maken USTs soms voor de lol, of speciaal voor mensen. Een UST maak je altijd eerst via een MIDI, daarna importeer je de MIDI in UTAU en slaat het op als een UST.

Als je een UST opent in UTAU, dan zal het er zo uit zien:

Mode2 & Pitch

Een UST kan aan staan op Mode2 of Mode. Mode2 is heel erg anders van Mode. De vibration in Mode2 kan zichzelf op de goede plek laten fixen. In Mode kan je ook een vibration maken, maar dan zal het telkens op de zelfde plek blijven staan en gaat niet van zijn plaats af. Als je met Mode2 werkt, kan je de vibration verander door met je rechtermuis-knop op een Lyric op de piano te klikken. Je gaat naar Pitch... en gaat de pitches en vibration editen:

Uiteindelijk zal dit venster openen:

Het bovenste gedeelte kan je dus bewerken, je kan meerdere pitch-punten aanmaken. Het limiet is 50 pitch-punten. In de 2e dropdown zie je dat het alleen tot 6 gaat. Je kan gewoon zelf kiezen hoeveel je er wilt. Het hoeft niet perse 6 te zijn. Typ bijvoorbeeld 10 in de dropdown. En klik dan op OK. Die ene lyric-noot heeft 10 rode puntjes, zoals je kan zien. Je kan de puntjes slepen naar verschillende plekken. Boven, beneden, noem maar op. Maar het laatste puntje kan je NIET naar boven of naar beneden slepen. Die moet op zijn plek blijven!

Nu over het onderste gedeelte van Mode2 Pitching.
Daarmee kan je de vibration maken. Kruis het vakje aan, en klik dan op OK. Nu heb je een vibration in je noot! Als je het afspeelt kan je het horen.

Nu gaan we eens bekijken als we Mode2 uitschakelen:

>

Als je dan nu weer eens terug gaat naar Pitch..., dan ziet het er VEEL ANDERS UIT!

Ik werk alsnog het liefst met Mode2. Maar met Mode is het dus dan de bedoeling dat je de vibration en pitching daar in doet. Helemaal met de hand, of gewoon kiezen voor de dropdown. Als je toch liever makkelijker wilt werken, dan is Mode2 altijd een goede keuze.

Soms wordt er geen Mode2 gebruikt in een UST. Dat kan soms heel erg vervelend zijn. Maar UTAU gaat om het zelf werken. Dus probeer zelf een Mode2 versie te maken van de UST als het in Mode is. Maar claim het niet als de jouwe!

Envelope

De Envelope is meer de grootte van je lyric/noot. Hiermee kan je een beetje de volume veranderen. Misschien een fade out, of gelijk een hard voice. Om naar envelope te gaan, moet je gewoon rechtermuis-knop op de lyric, en klik je op Envelope.

Als je de envelope hebt geopend, dan krijg je dit venster:

Laten we even de envelope testen. Sleep het eenerlaatste puntje naar het tweede puntje. Klik op OK en speel het af. Het wordt nu een fade out. Als je gewoon wat gaat stoeien met envelope, dan kom je er ook achter dat dit vaak gebruikt wordt in UTAU. Het is ook nodig voor de overlapping van je lyrics. De code van de envelope wordt ook weergegeven in プロパティ.

Lyric: de lyric
Note: op welke noot de lyrics staat
Len.: lengte van de lyric
Intensity: hoeveel procent de volume staat. Het kan tot 200%
Modulation: ook wel mod genoemd. Die verandert je noot een beetje. Hoe meer procent de mod staat, hoe valser je UTAU gaat zingen. Dus als je niet mooi recht je voice bank hebt op kunnen nemen, moet je altijd gebruik maken van mod 0%.
Preutterance: het is gewoon de rode lijn in je oto.ini, maar dan wordt dit gebruikt bij een bepaalde noot.
Overlap: waar de envelope gaat overlappen. Na hoeveel ms.
Clear & Reset: soms staat dit ingesteld bij een UST, waardoor je UTAU soms kan gaan slissen, of alleen klinkers zeggen inplaats van een heel woord. Klik dan gewoon op Reset. Maar als je dat doet zet dan een spatie in 'STP'.
BRE: hiermee kan je je UTAU wat meer verkouden laten klinken. Hoe hoger de BRE, hoe slechter je UTAU gaat klinken. Soms maakt het wel een leuk effect.
Flags: in de flags kan je bijvoorbeeld je UTAU genderbenden. Met g+ zal jouw UTAU telkens lager klinken. Met g- zal jouw UTAU telkens hoger klinken. Ik weet nog niet veel van flags. Maar flags worden wel vaak gebruikt, en het is dus handig om een ander persoon van jouw UTAU te maken.

Als je goed gebruik hebt gemaakt van je oto.ini, dan zal het natuurlijk wel zijn dat er verlapping in voor komt. Om te voorkomen dat het raar overloopt, kan je deze knoppen gebruiken:


ACPT: Als je een lyric heb geselecteerd en op deze knop drukt, dan zal ie een Envelope code aanmaken, en dan zal dat er de hele tijd staan zonder enige veranderingen. Dus als je dan een andere lyric er in stopt, dan zal de envelope het zelfde blijven als hoe het was.
P2P3: Laat de volgende lyric overlappen met de vorige lyric op de piano.
P1P4: Laat de vorige lyric overlappen met de volgende lyric op de piano.
OPT: Optimize Crossfade
RESET: Reset de envelope en zet het weer op normaal. De codes veranderen NIET. Om de codes te veranderen ga je naar プロパティ. Wat ik al eerder had verteld.

By the way: met de codes van de envelope bedoel ik pre (Preutterance) en ovl (Overlap).