UST - hoe?
Hoe? Octaaf hoger/lager? FL Studio Importeren in UTAU

Een UST wordt gemaakt met een MIDI. Je kan bijvoorbeeld gewoon een MIDI ergens downloaden, de VOCALS eruit halen, en dan IMPORTEREN in UTAU. Daarna zet je daar de lyrics er in, en laat jouw UTAU het zingen. Natuurlijk gaat dat niet ZO gemakkelijk. Het is altijd leuk om eens aan de PITCH te werken van je UST. Je moet echt je tijd er voor gebruiken om het goed te krijgen. Als je namelijk gewoon importeert en dan afspeelt en opslaat, dan zal jouw UST zo slecht zijn!

Als je een oor hebt voor pitches, dan kan je wel beginnen aan het programma Fruity Loops Studio. Oftewel FL Studio. Het is natuurlijk niet een gratis programma, maar sinds jullie nog jongeren zijn (waarschijnlijk), dan gaan jullie wel voor de keygen, cracks en torrents. Dat kan natuurlijk ook.

In FL Studio kan je een mp3 importeren en dan de tempo ervan vinden, en dan een MIDI kunnen maken. Je moet natuurlijk weten hoe dat programma werkt. Ik zal wel zo aardig zijn om het uit te leggen.

Octaaf hoger of lager?
Hoe? Octaaf hoger/lager? FL Studio Importeren in UTAU

Dit vind ik ZEER belangrijk! Sommigen denken dat hun UTAU beter klinkt als ze de UST een beetje omlaag slepen. Eén ding is zeker DOE DAT NIET. Als je dat doet ZAL HET OFF-PITCH ZIJN EN ZAL NIET MEER KLOPPEN MET HET LIEDJE ZELF!

Als je bijvoorbeeld een UST opent dat hoog gezongen is, en jouw UTAU kan alleen laag? Dan ga je naar Edit > Move Region By Number.... Typ in -12 en dan OK. Dan zal de UST een octaaf lager zijn, en dan blijft het on-pitch met het liedje zelf na het opslaan van je .wav! Dit is het zelfde voor een lage UST die je hoog wilt hebben, gewoon 12 invullen bij Move Region By Number..., en dan zal de UST een octaaf hoger gaan. Dit moet je in je achterhoofd bewaren, als je dit niet doet, dan ben je heel dom bezig.

By the way, als jouw UTAU vrouwelijk is, zingt ze rond C4. Als jouw UTAU mannelijk is, dan zingt hij rond C3. Let daar op! Dus als jouw UTAU een echte mannelijke stem heeft, dan zou je een UST een octaaf lager moeten doen!

FL Studio
Hoe? Octaaf hoger/lager? FL Studio Importeren in UTAU

Het downloaden van FL Studio ga je zelf maar doen, ik ga daar niet mee helpen. Je weet heus wel hoe je een programma moet downloaden.

Ik ga alles lekker in stappen uitleggen, sinds ik telkens lui begin te worden.

1. Open FL STUDIO

2. Sleep een MP3 die je wilt coveren naar Track 1 bij de Playlist venster.

3. Naast 'Playlist' klik je op de naam van je MP3 en kiest Main automation

4. Op de andere venster klik je op de naam van je MP3, kies Insert en daarna een geluid. Ik kies meestal 3x Osc.

5. Dubbelklik op de muziek bij Track 1. Ga dan naar het geluid onderin, en klik er op met je rechtermuis-knop. Kies daarna Edit.

6. Speel het liedje af.

7. Met je rechtermuis-knop klik je op de BPM. Kies dan Tap....

8. Een venster met een kraan opent. Probeer nu met de BEAT van je muziek te klikken op de kraan. Het zal nu de BPM aanpassen van je MIDI. Als je klaar bent klik je op Accept.

9. Nu gaan we de piano openen, en dat valt hier te vinden:

10. Naast Piano roll kies je 3x Osc. Dan kan de piano je MIDI vinden en maken.

11. Als je bij je playlist op de Play-button klikt, dan zal de track zich afspelen samen met 3x Osc.

12. Nu moet je luisteren waar ze als eerst zingen. Teken daar een blok. Probeer nu de eerste toon goed te vinden. Met SPATIE kan je gewoon afspelen en stoppen.

13. Nu moet je zo doorgaan tot je de hele MIDI af hebt. Als de MIDI af is, doe je het zelfde als in deze afbeelding:

Importeren in UTAU
Hoe? Octaaf hoger/lager? FL Studio Importeren in UTAU

Hiermee importeer je beiden MIDI en VSQ. In de dropdown bij het openen kan je kiezen voor .vsq of .mid!

Klik op de goede naam. Sinds onze MID 3x Osc heette, moeten we die ook kiezen. Klik dan op OK.

Als UTAU al standaard op MODE2 stond, dan is de UST al aan elkaar verbonen, en zal het niet robot-achtig klinken. Sla nu je UST op, want je weet maar nooit, zometeen gebeurt er iets waardoor je het kwijt raakt!

In de Lyrics balk, kan je nu de lyrics intypen, doe het wel in Hiragana. Als je het in romaji doet, moet je wel telkens spaties er in maken. Bijvoorbeeld als je 'Konnichiwa' hebt, dan typ je in de lyric 'ko ni chi wa', dan zal ie het ook apart doen.


Gebruik de eerste knop naast de lyrics-balk om de lyrics te importeren op je piano. Het zal geen nieuwe noten aanmaken, het zal gewoon de 'あああああ' veranderen in de lyrics.

Als je de lyrics geimporteert hebt, dan kan het er zo uit zien (negeer de VCV):

Als de spraak-opnames van de UTAU die je gebruikt niet recht zijn, dan is het handig om de MOD te veranderen in 0%.

Als al de lyrics geimporteert is, dan kan je beginnen aan de pitches. Je hoeft niet perse de pitches er in te zetten, maar soms kan het een leuk effect geven. Tenminste als het liedje veel bij lange noten een vibration heeft.

Als je helemaal klaar bent, sla je het nog eens goed op en laat een UTAU het helemaal zingen. Daarna ga je naar Play > Save Last Play.... Sla het op als een .wav en daarna is het tijd om te gaan MIXEN!