Over UTAU

UTAU is eigenlijk een heel gemakkelijk programma. Het is een spraaksynthese. Nouja, zo gemakkelijk is het ook weer niet. Het is veel werken en veel doen. Als je eenmaal iets fouts doet, dan moet je gewoon helemaal opnieuw.

UTAU is gewoon een piano, zou ik zeggen. Je moet goed toonhoogtes kunnen horen om het te begrijpen, je moet verstand hebben van muziek, snelheid, etc.

Om te beginnen: UTAU is een Japanse Voice Synthesizer. Het is een extra programma gemaakt voor VOCALOID. VOCALOID is net als UTAU, een spraaksynthese. Maar VOCALOID kan je kopen, en is er al een bepaalde stem in het programma.

UTAU daar in tegen is een gratis programma. Het mag niet misbruikt worden! Als het eenmaal misbruikt wordt, wordt het van internet afgehaald en valt het niet meer te installeren. Als je wilt weten wat niet mag met UTAU, dan klik je op 'Regels' in de navigatie hiernaast.

In onze "UTAU-wereld" hebben wij ook onze eigen woorden. Wij spreken bijvoorbeeld over een 'oto.ini'. Het is gewoon een belangrijke .ini-bestand. Als je meer wilt weten over 'oto.ini', zoek het dan op in de navigatie hiernaast.

Ook praten wij over 'UST', 'CV', 'VCV', 'Diphones', 'Triphones'. Het is heel makkelijk te begrijpen. Het is gewoon er vaak mee omgaan, en dan kom je er vanzelf achter.

Als je een UTAU aanmaakt, moet je het een naam geven, een design, een item, een personaliteit, en een verhaal. Het is altijd handig om wat verstand te hebben van Japanse namen, tekenen, ideeën verzinnen, etc. Normaal als een gebruiker een UTAU aanmaakt, eindigd zijn/haar achternaam met 'ne' (音; ね; geluid/sound). Een paar voorbeelden daarvan zijn 'Enpitsune' (鉛筆音; えんぴつね; Pencil Sound) en 'Kirane' (吉良音; きらね; Good Skilled Sound). Meestal hebben ze wel een betekenis. Maar niet iedereen hoeft perse 'sound' erachter te zetten. Bijvoorbeeld 'Raiu' (雷雨; らいう; Thunder) en 'Shinya' (深夜; しんや; Midnight).

Meeste UTAUs hebben ook wel 2-character namen. Wat ik daarmee bedoel, is dat hun namen bestaan uit twee Japanse karakters. Bijvoorbeeld 'Shura' (シュラ). Haar naam maakt gebruik van twee karakters; 'shu' (シュ) en 'ra' (ラ). En als je het goed ziet, het is helemaal in Katakana. Je kan het ook in Hiragana doen als je wilt. Maar het meest geschikte is toch Katakana.

Als de naam van je UTAU niet Japans is, dan is het natuurlijk handiger om het in Katakana te tonen. Sommige mensen maken geen eens gebruik van Katakana of Hiragana en gaan gelijk voor de Kanji. En sommigen hebben toch liever alleen Hiragana. Het is jouw eigen keuze, en die moet je ook maken.

Een UTAU moet ook een mooi design hebben. Als je niet kan tekenen, kan je oefenen, maar misschien is er wel iemand zo aardig om het voor jou te doen. Natuurlijk kan je dat niet altijd doen. Maar wat eerst wordt bekeken is altijd 'the cover'. Het plaatje van het liedje. Als het niemand aanstaat, dan kan je populariteit erg hard dalen. Maar je kan het ook weer omhoog laten gaan als je UTAU een mooie stem heeft. En een goed bewerkte oto.ini. Hey, daar komen we weer met de oto.ini. Het is echt heel erg belangrijk. Beginners hebben meestal nooit verstand van een oto.ini, en denken dat alles zo makkelijk gaat door alleen op te nemen en te resamplen.

Natuurlijk is het de vraag;

Niet alles valt te beantwoorden, toch? Je moet dit allemaal nog bedenken. Het is veel werken voordat je echt kan beginnen aan UTAU. En heeft jouw UTAU ook een model-code? Bijvoorbeeld 'LL-13'. Heeft het een betekenis? Ja, het betekend 'LeanLoid 13'. Wat voor type UTAU is het? Het is een Netherloid. Echt waar? Is hij/zij echt in Nederland geproduceerd? Zo niet, dan is het geen Netherloid.

Je moet ook nadenken wat voor type UTAU je hebt. Als je bijvoorbeeld in Nederland woont, in Nederland bent geboren, dan is jouw UTAU helemaal een Netherloid. Je kan hem/haar geen Netherloid noemen als je in Frankrijk woont. Het heeft een reden. Bedenk goed waar je vandaan komt, en waar je UTAU vandaan komt.

Het is altijd leuk om iets origineels te bedenken. Bedenk iets leuks, iets geks, iets moois. Er zijn zelfs mensen die een dier als UTAU hebben, en zelfs een speciaal stemmetje erbij opnemen. En sommigen hebben een vampier, wolf, vos, kat. Het is gewoon veel fantasie hebben, en dan kom je vanzelf op een UTAU. Sommigen zijn zelfs gebaseerd op personages. Er is zelfs een UTAU met de model-number 801. En 801 staat voor 'yaoi'. En die UTAU houdt ook van yaoi. Het is een goede combinatie. Mijn UTAU, Shinya Yume, is gebaseerd op Kagura van de anime/manga, Gintama. Maar verder is haar personaliteit NIET zo. Maar haar uiterlijk uiteindelijk wel.

Je hoeft niet perse één UTAU te nemen. Als het je lukt meerdere stemmen te kunnen creeëren, kan je zo 5 UTAUs aanmaken als je dat maar wilt!

Dit was het over UTAU, als je meer erover wilt kunnen lezen, valt het te vinden op utau.wikia.com. Ik wens jou veel UTAU-plezier, en lees s.v.p de informatie over oto.ini GOED.

- Okita